نوشته شده توسط: الهه ناز
اعتیاد یکی از معضلاتی است که امروزه گریبانگیر بسیاری از افراد چه زن و چه مرد در جامعه است. بسیاری افراد به صورت ناخواسته درگیر اعتیاد شده اند و بسیاری نیز به صورت خواسته. حال اکثر افراد درگیر از کار خود پشیمان هستند و به دنبال راه های ترک اعتیاد می گردند.
در زمان های گذشته از تریاک به عنوان یک داروی مؤثر برای درمان دردهای زیاد استفاده می شده است. تریاک جزء پُرمصرفهای دارویی در طب سنتی بوده اما زمانی که مصرف بیش از اندازه تریاک باعث رسیدن به مرحله اعتیاد شود به گفته توکلی طب سنتی باید ترک شود اما خیلی آرام و آهسته. زیر ترک آن به صورت ناگهانی و یکدفعه مشکلات و دردهایی را به همراه دارد که برطرف کردن آن ها راحت نیست.
متخصصین در حوزه ترک اعتیاد روش ابن سینا در ترک اعتیاد را قبول ندارند و می گویند جایگزین کردن یک ماده برای ترک ماده دیگر روش خوبی نیست و نتیجه خوبی هم نخواهد داشت. زیرا اعتیاد یک نوع بیماری است و ترک کردن آن به اراده شخصی فرد بستگی دارد.
از آنجایی که تمام افراد با یکدیگر متفاوت هستند چنین چیزی در همه افراد صدق نمی کند اما افراد درگیر به تریاک زیاد بوده اند که با انجام روش ابن سینا توانسته اند تریاک را ترک کنند. ساده تر بگویم ترک اعتیاد چه با روش ابن سینا و چه روشهای دیگر امکان پذیر است اما به شرط آن که مصرف کننده از سر اجبار به ترک کردن روی نیاورده باشد بلکه خواست خودش بوده و این تصمیم را خودش گرفته باشد.
نکته : ترک اعتیاد به اجبار هیچ نتیجه خوبی نخواهد داشت. نه تنها در ترک اعتیاد بلکه در تمام کارها اگر اجبار باشد نتیجه خوب و مطلوب نخواهد بود.
• در روش ترک اعتیاد به روش ابن سینا فاصله بین هر بار مصرف کردن زیاد میشود و نظم آن ها به هم می خورد. بعضی افراد ممکن است بدن درد داشته باشند، بی حوصله باشن ، خمار باشند و یا تندخویی کنند اما همه این ها طبیعی هستند و نگرانی ندارد. استفاده از برخی داروهای گیاهی به رفع دردهای خماری کمک می کند.
نکته: برای ترک کردن، افراد حدود دو هفته خماری شدید دارند. البته انتخاب روش های مختلف ترک اعتیاد بر این میزان تأثیر گذار است اما به طور میانگین حدود دو هفته زمان می برد. در این مدت حمایت و همراهی خانواده و اطرافیان بسیار مهم است زیرا افراد معتاد از لحاظ روحی و جسمی در حال گذراندن شرایط سختی هستند و حمایت از آن ها باعث می شود برای ترک اعتیاد اعتماد به نفس و اراده بیشتری داشته باشند و این دوران را پشت سر بگذارند. پس در قدم اول باید فاصله زمانی هر بار مصرف کردن را بیشتر کرد.
• در قدم دوم باید نظم دوز یا همان میزان و مقدار ماده مخدر را بر هم زد. به این صورت که افراد معتاد هر مقدار موادی که در روز مصرف می کنند را وزن می کنند. اگر مثلا میزان مصرفی در روز 2 گرم است یک زغال یا یک گچ به همان وزن مواد تهیه کنند. در هر بار مصرف مواد با زغال یک خط 5 سانتی بکشند و روز بعد آن را وزن کنند و به همان اندازه زغال مواد مصرف کنند. هر روز این کار را تکرار کنند و با ذغال یک خط بکشند و دوباره آن را وزن کنند. تکرار این کار باعث می شود کم کم زغال تمام شود و مصرف افراد معتاد نیز سفر می شود.
ادوارد داون یک محقق انگلیسی است که سالهای بسیار دور برای انجام تحقیقات درباره پزشکی در اسلام و ایران به ایران آمده بود. وی در طول این سفر و انجام تحقیقات به عارضه چشم مبتلا شد و از تریاک به عنوان یک داروی ضد درد و تسکین دهنده استفاده می کرد. تا این که به مصرف تریاک وابسته شد و توانست با روش ترک اعتیاد به روش ابن سینا خیلی راحت تریاک را ترک کند و از شر آن خلاص شود .
تحقیقاتی که ادوارد داون به خاطر آن ها به ایران آمده بود تا کنون به زبان فارسی ترجمه نشده است. اما یک سال درکنار ایرانیان از دیگر آثار ادوارد آن است که به تازگی به زبان فارسی ترجمه شده است.
1. در بیشتر جوامع جوانان در رده سنی 15 تا 20 ساله برای کسب تجربه، دوستان ناباب، معاشرت با معتادان و ... به استفاده از مواد مخدر روی می آورند و به دلیل نداشتن پشتوانه خانوادگی ، نداشتن تربیت صحیح داشتن، حس کنجکاو ، معاشرت با افراد ناباب که بیشتر آن ها را به استفاده از مواد مخدر تشویق می کنند مواد مخدر را تجربه می کنند و دچار وابستگی و اعتیاد به مواد مخدر می شوند.
2. بسیاری از جوانان به دلیل داشتن حس درماندگی ، عدم کفایت، ناکام بودن، فشار روانی و برای خلاص شدن از تنهایی به مصرف مواد مخدر روی می آورند. برای افرادی که به خاطر دلایل گفته شده اعتیاد پیدا کرده اند رهایی از اعتیاد به سادگی و به راحتی امکان پذیر نیست.
3. برخوردار نبودن فرزندان طلاق از تربیت صحیح باعث شده تا آن ها به شکل قابل توجهی مستعد گرفتار شدن در دام اعتیاد باشند.
4. یکی دیگر از دلایل اعتیاد افراد به مواد مخدر اختلالات شخصیتی است. این اختلالات بیش از هرچیز دیگر فرد را در مقابل اعتیاد آسیب پذیر می کند. اعتیاد باعث شدید شدن اختلالات شخصیتی فرد می شود و باعث می شود فرد برای به دست آوردن مواد مخدر برای مصرف دست به اعمال غیرقانونی و غیر اخلاقی بزند. این امر سبب می شود فرد معتاد هیچ قید و بند اخلاقی نداشته باشد و گاها مرتکب جنایت شود. بنابراین افراد روان پریش در برابر اعتیاد بسیار آسیب پذیر هستند.
آثار و عوارض اعتیاد بسیار جبران ناپذیر است. در ادامه آثار و عوارض اعتیاد را بیان میکنیم.
اعتیاد بر جسم افراد معتاداثرات بسیار منفی دارد از جمله : عقیم شدن مردان ، نازایی زنان ، کاهش شدید وزن، ضعف قوای جسمانی،آسم، تپش قلب ، خطر ابتلا به انواع سرطان، سکته قلبی، تنبلی ، آلوده بودن و آسیب پذیر بودن دندان ها، ورم کلیه، اشکال در دفع ادرار همراه با درد ، اختلال در دستگاه عصبی، تخفیف تمایلات جنسی، خشکی پوست، شکننده بودن ناخن ها و....
توجه نداشتن به قانون و مقررات ، ضعیف بودن اراده، نداشتن احساس مسئولیت ، نداشتن آرام و قرار، احساس تنهایی، داشتن اضطراب همیشگی ، عصیانگری، ایجاد احساس خصومت زا، ابتلا به انواع بیماریها و اختلالات روانی از جمله عوارض روانی اعتیاد است.
تربیت نشدن صحیح فرزندان، ایجاد خشونت در خانواده، افت سطح اجتماعی، محدودیت در روابط خانوادگی، نابسامانی خانوادگی، افت سطح اقتصادی خانواده از جمله آثار خانوادگی اعتیاد است.
انتشار بیماری های واگیردار و همچنین خطرناک مانند ایدز و هپاتیت ، نسلهای آینده از تربیت صحیح محروم می شوند، عدم احساس مسئولیت خانوادگی و اجتماعی، مصنوعی بودن روابط اجتماعی، دور شدن از پیوندهای محکم و عاطفی و ... نیز از عوارض اجتماعی اعتیاد است.
کلام آخر
والدین باید از کودکی به فرزندان خود کلمه (نه) را آموزش دهند تا در بزرگسالی بدون تعارف و یا نداشتن ترس از دست دادن دوستان به دنبال تجربه دخانیات و مواد مخدر نروند و در برابر چنین پیشنهادات و تشویقهایی قاطعانه کلمه (نه) را بگویند.
گردآوری : بخش سلامت بیتوته